Saya Berdiet Tapi Berat Badan Tetap Naik!

Assalamualaikum..

  "Saya tengah diet ni, tapi berat badan tak turun pun..makin naik adalah!!' atau 'Saya tak nak makan la..sebab saya berdiet' (tapi bila orang tengok takde perubahan pun pada badan, nampak macam tak diet pun).


  Biasa tak melalui situasi ini, atau pun mempunyai kawan-kawan yang kononnya claim tengah berdiet tapi kita tengok tak nampak pun perubahan pada diri mereka. Malah ada antara mereka yang 'berdiet' mengalami kenaikan badan dan bukannya penurunan badan.

  Ini berbalik kepada jenis diet yang kita amalkan. Jika ditanya, apakah diet yang paling berkesan, jawapan saya haruslah dengan mengamalkan pemakanan seimbang. Lebih baik lagi, kalau kita sendiri tau keperluan kalori tubuh kita dan kita tau jumlah kalori yang kita makan.




Jumlah kalori yang diambil dari makronutrien harus diseimbangkan dengan kalori yang digunakan oleh tubuh untuk metabolisma (RMR), aktiviti fizikal dan TEF (Thermal effect of food). Sekiranya yang diambil itu berlebihan dari apa yang digunakan..maka ia akan disimpan sebagai lemak simpanan. Jadi untuk menyeimbangkan persamaan ini adalalah samada mengurangkn pengambilan kalori atau menambahkan aktiviti fizikal

  Diet yang rendah kalori sebenarya boleh menjurus kepada penurunan metabolisma tubuh. Ini menjadikan kita lebih kerap makan dari jadual pemakanan yang sebenar. Diet yang merendahkan metabolisme tubuh akan menyebabkan kesan diet yo-yo.

  Pengambilan diet kalori yang rendah sebenarnya boleh menyebabkan kita merasa kebulur, dan tubuh akan memecahkan lemak dalam badan. Walau bagaimanapun tanpa makanan yang seimbang, lemak dalam badan akan kurang, dan tubuh akan memecahkan tisu otot untuk menampung rasa kebulur dan lapar kita.



  Keadaan ini sebenarnya adalah sesuatu yang tidak baik untuk metabolisma kita. Apabila tisu otot dibakar, badan akan menjadi semakin lemah kerana badan akan menghapuskan nitrogen melalui buah pinggang dengan air daripada sel-sel kita. Ini menyebabkan badan akan mengalami kekuarangan berat air dengan cepat.

  Tapi jangan terlalu gembira ye, walaupun berat mengalami pengurangan akibat kehilangan air, berat ini akan naik kembali apabila kita menggantikan air yang hilang. Otot yang hilang akan merendahkan metabolisma badan. Sebab itu, mereka yang ingin berdiet atau menjaga badan sangat sayang pada otot mereka sebab otot adalah antara tisu yang meningkatkan kadar metabolisma badan.

  Jadi apakah cara terbaik untuk mengambil diet berkalori rendah, tanpa menjejaskan otot tubuh? Selain dari pemakanan yang seimbang, anda boleh mengambil replacement meal. Apa replacement meal yang boleh dicadangkan???

CINCH SHAKE

  Cinch Shake antara sumber protien yang boleh diambil untuk menggantikan makanan yang berkalori tinggi. 2 skup cinch bersamaan dengan 240kalori. Maksudnya, ia lebih kurang bersamaan dengan sepinggan nasi lemak yang kita makan sebagai sarapan. Bezanya, Cinch Shake lebih sihat dan lebih sihat.



  Istimewanya cinch Shake ini, ia berfungsi untuk

  • meningkatkan jisim otot tanpa lemak
  • membakar lemak
  • membantu mengawal kelaparan
  • meningkatkan tenaga
  • menyokong metabolisma optimum
  Proses penurunan berat badan yang baik haruslah mampu mengekalkan otot yang sihat, membantu membakar lemak yang berlebihan dan lose inches that you want. Dan anda boleh perolehinya dengan Cinch Shake :)


Salam Sayang








**  These statement has not been evaluated by Food and Drug Administration. These product are not intended to diagnose, treat, prevent or cure any disease. 



Untuk pembelian produk, anda boleh hubungi saya seperti berikut: 
 Call / Whatsapp : 019 393 7880 
Email: nurraihanah20@gmail.com Follow 
Fb : NurFatin Raihanah Emelie Rosales 
Klik Like di FanPage saya: Live a Healthy Life (Cahayahatiumi) 
Follow IG: Nurfatinrosales












0 comments:

Post a Comment