Rahsia Kawal Berat Badan Ketika Hari Raya

Assalamualaikum..

  Waktu bulan puasa memang seronok sungguh sebab kebanyakan dari kita berjaya menurunkan berat badan. Namun lepas raya..tiba-tiba mesin penimbang menjadi musuh kita pula sebab menunjukkan kenaikan berat badan yang mendadak😂

  Siapa kat sini yang banyak mengalami kenaikan berat badan?? Ngeri kan?? Terutama sekali untuk mereka yang berdiet. Saya sendiri mengalami kenaikan berat badan ketika raya. Namun alhamdulillah, saya cuma mengalami kenaikan sebanyak 500gram sahaja walaupun saya banyak makan ketika berhari raya.

  Ramai kawan yang tanya, kenapa kenaikan berat saya sangat sedikit sebab kebanyakan dari mereka mengalami kenaikan diantara 1kg - 4kg. Meh saya nak kongsi rahsianya.


  Dalam berdiet saya amalkan konsep 70% pemilihan makanan, 20% senaman dan 10% suplemen. Ketika raya baru-baru ni, sebelum saya pergi ke open house, saya telan 1 sudu besar Vivix terlebih dahulu. Bagi yang belum tahu, Vivix sebenarnya membantu dalam mengurangkan nafsu makan kita. Sebab itulah ramai yang berjaya menurunkan berat badan dengan Vivix.

  Satu suplemen lagi yang saya tak pernah tinggal sepanjang raya adalah Herb-lax. Herb-lax membantu dalam proses detoksifikasi segala bahan makanan yang dimakan. Dengan ini, segala toksin yang terkumpul didalam usus akan diflushkan segera dengan pengambilan Herb-lax 😊

  Satu yang saya perasan, bila mengambil Vivix juga, craving saya pada benda manis seperti kuih raya dan juga air manis sangat kurang. Saya ni memang jenis sweet tooth. Memang sangat suka benda2 yang manis. Tapi alhamdulillah raya baru2 ni, kuih-kuih yang manis ni bukan lagi kegemaran saya.

  Jadi sebenarnya takde pun tips spesifik untuk kawal berat. Paling utama diri kita sendiri. Suplemen dan senaman cuma memberikan sumbangan kecil saja. Selebihnya bagaimana kita sendiri mengawal nafsu makan kita..

Salam Sayang,

Nur Fatin

0 comments:

Post a Comment