Perbezaan Asid Folik Dengan Vitamin B Kompleks Shaklee

Assalamualaikum..


 Vitamin B Kompleks merupakan vitamin yang diperlukan setiap hari bagi menyokong sistem saraf dan metabolisme yang sihat. Vitamin B mempunyai fungsi yang sangat penting kerana ia membantu pengeluaran hormon, pembentukan sel-sel darah merah, penghasilan tenaga untuk sel dan mengekalkan saraf dan kulit yang sihat.

  Seringkali saya menerima pertanyaan dari customer khususnya wanita yang hamil yang bertanyakan apakah perbezaan diantara Vitamin B Kompleks Shaklee dengan Asid folic yang biasa diberikan di klinik kesihatan untuk wanita hamil.

  Asid folic yang biasa didapati dari klinik kesihatan hanya mengandungi 3 jenis vitamin B iaitu vitamin B1 iaitu Thiamin, B2 iaitu riboflavin dan B3 iaitu niacin. Berbeza dengan vitamin B Kompleks Shaklee, ia terdiri daripada 6 jenis vitamin B berikut:


  Setiap kumpulan B Kompleks mempunyai struktur yang unik dan menjalankan fungsi-fungsi yang unik dalam tubuh manusia. Contohnya vitamin  B1,B2, B3 dan Biotin mengambil bahagian dalam pelbagai aspek pengeluaran tenaga dan mengurangkan keletihan. Vitamin B6 penting untuk metabolisme asid amino sementara vitamin B12 memudahkan langkah-langkah yang diperlukan untuk pembahagian sel. 

  Bagi ibu hamil, pengambilan semua jenis vitamin B Kompleks ini sangat penting terutamanya pada mereka yang menghidap diabetes ketika hamil kerana vitamin B Kompleks membantu mengawal paras gula dalam darah. Selain membekalkan kesemua nutrien untuk ibu dan anak, vitamin B kompleks juga bertindak sebagai penenang untuk ibu hamil bagi mengelakkan mereka mengalami stress ketika hamil. Paling penting, pengambilan vitamin B Kompleks ini boleh diteruskan pengambilannya walaupun selepas bersalin. Secara tak langsung, khasiat vitamin B Kompleks ini disalurkan kepada anak yang disusukan dengan susu ibu.

  Jadi jika anda merupakan wanita yang bercadang untuk hamil dan sedang hamil, pengambilan 1 tablet vitamin B Kompleks sehari sudah cukup memadai untuk membekalkan khasiat kepada diri kita dan juga bayi pada kandungan. 1 botol vitamin B Kompleks hanya berharga RM56.98 sahaja dan tahan selama 4 bulan. Berbaloi kan untuk kesihatan ibu dan anak?

  Berminat menukar asid folic yang sedia ada kepada vitamin B Kompleks Shaklee? Hubungi saya ye.


Salam Sayang**  These statement has not been evaluated by Food and Drug Administration. These product are not intended to diagnose, treat, prevent or cure any disease.
0 comments:

Post a Comment