Pantang Larang Pengambilan Vitamin Shaklee

Assalamualaikum..

  Setiap kali ada customer yang beli vitamin Shaklee dengan saya, selain dari memberi konsultasi pengambilan vitamin, saya sentiasa ingatkan mereka yang pengambilan vitamin ni ada juga pantang larangnya. Yelah la kan..kita melabur sejumlah wang untuk beli vitamin tapi tak perolehi manafaatnya..mesti kita juga yang rugi.Pantang Larang 1 - Pengambilan Air Yang Cukup
  Pengamal perubatan seringkali menasihati kita untuk mengambil air yang cukup setiap hari. Kalau yang tak mengambil vitamin pun disyorkan untuk minum air yang banyak..apatah lagi bila kita yang mengambil vitamin.
  Pentingnya pengambilan air yamg cukup kerana ia membantu mengurangkan healing krisis akibat pengambilan vitamin. Air juga membantu mengurangkan falsa alarm tubub samada berasa lapar ataupun haus.
  Kita disyorkan mengambil sekurang-kurangnya 3l - 4l air ataupun 8 gelas air sehari. Bagaimana nak menyukat 3liter air tersebut? Mudah je. Gunakan botol mineral kecil sebagai alat sukatan. Botol mineral tersebut adalah sebanyak 500ml air. Setiap 4jam cuba habiskan 500ml air tersebut. Mudahkan??Pantang Larang 2 - Elakkan Mengambil Beberapa Vitamin Dalam Satu Masa
  Pada malam hari, tak digalakkan untuk mengambil beberapa vitamin serentak dalam 1 masa. Ini kerana apabila makan vitamin yang banyak, kita perlu minum air yang banyak juga bagi mengelakkan darah menjadi pekat. Pada waktu malam agak sukar kita minum air yang banyak kerana pada waktu malam kita lebih banyak tidur.

Pantang Larang 3 - Elakkan Pengambilan Ubatan Lain Bersama Vitamin
  Ramai juga customer yang tanya boleh ke ambil ubat-ubatan lain ataupun minuman herba bersama vitamin. Saya sentiasa nasihati mereka untuk jarakkan pengambilan kerana bimbang darah menjadi pekat dan fungsi vitamin menjadi kurang berkesan.

Pantang Larang 4 - Elakkan Pengambilan Kafien
  Makanan ataupun minuman berunsurkan kafien perlu dielakkan jika anda makan vitamin. Kafien akan memusnahkan khasiat dan nutrien vitamin yang kita makan. Namun jika anda memang penggemar kafien, anda perlu jarakkan pengambilan vitamin dan minuman kafien anda sekurang2nya 2 jam.

Pantang Larang 5 - Kombinasi Vitamin Yang Perlu Dielakkan
  Ada beberapa vitamin yang perlu dielakkan untuk dimakan bersama. Contohnya:

  • Vitalea tidak boleh diambil bersama dengan Ostematrix kerana zat besi dalam Vitalea akan menggangu penyerapan kalsium dari Ostematrix
  • Alfalfa tidak boleh diambil bersama dengan Vitamin E atau GLA kerana vitamin E akan mengganggu penyerapan Alfalfa.
  Untuk ibu menyusu atau ibu hamil juga mempunyai pantang larang pengambilan vitamin. Jika anda nak tahu pantang larangnya, anda hendaklah membuat pembelian vitamin dari saya dan konsultasi penuh akan saya berikan pada anda.

Salam Sayang,

Nur Fatin


0 comments:

Post a Comment