Saya Nak Kurus!! Perlukah Suplemen??

Assalamualaikum,

  Bila bercakap tentang nak kuruskan badan, dah tentu perkara pertama yang kita perlu jaga ialah gaya pemakanan kita. Selain daripada gaya pemakanan, faktor yang boleh menyumbang kepada penurunan berat badan juga adalah senaman harian.

  Namun dengan gaya hidup kita sekarang, terutama sekali untuk mereka yang terlalu sibuk bekerja ataupun sibuk menguruskan hal rumah tangga dan anak-anak, peluang untuk bersenam itu kadang-kadang terhad. Nak berdiet dengan mengawal pemakanan pun sukar, terutama pada mereka yang bekerja. Maklumlah bila keluar waktu makan tengahari, persekitaran penuh dengan pelbagai jenis makanan termasuk juga makanan segera. Untuk suri rumah pula, diet memang la untuk diri sendiri, tapi selera suami dan anak-anak pun kena utamakan. Jadi nak tak nak, kena juga masak dan makan bersama-sama.

  Kalau tanya saya, perlu atau tidak suplemen untuk kurus? Jawapan saya dah tentu Ya. Kenapa? Saya akui saya ni jarang-jarang sangat bersenam. Kalau dapat bersenam pun hanya di hujung minggu, ataupun saya bergantung kepada kerja-kerja rumah untuk mengeluarkan peluh. Saya juga minat memasak. Jadi, kadang kala, jumlah pembakaran kalori tu dah tak seimbang pula dengan jumlah pemakanan yang saya makan. Jadi, bagi saya memang perlu untuk saya mengambil suplemen.

  Apa suplemen asas yang perlu kita ambil untuk kurus atau pun menurunkan berat badan. Bagi saya, untuk kurus, ada 3 perkara yang perlu diambil kira. Buang, Bakar dan Bina. Buang merujuk kepada menyingkirkan toksik dalam badan, Bakar merujuk kepada membakar lemak berlebihan dalam badan, dan Bina yakni membina semula otot-otot badan agar menjadi pejal. Jadi..apa suplemen yang diperlukan untuk 3 perkara ini.


Buang - Alfalfa membuang toksin dalam badan manakala HerbLax mencuci usus
Bakar - Lecithin memecahkan lemak manakala Omega membakar lemak
Bina - Cinch & ESP adalah sumber protien membina otot

Lecithin, Cinch & HerbLax

Lecithin, Omega & Alfalfa

Alfalfa & Lecithin  Kesimpulannya, nak kurus ni sebenarnya memerlukan kekuatan mental. Mindset kena kuat. Kalau mindset sekadar melepas batuk ditangga nak kurus, memang tak kan kurus juga. Kalau susah nak disiplinkan diri pada pemakanan dan senaman, cubalah ikhtiar dengan pengambilan suplemen. Mungkin ia dapat membantu anda untuk kurus.

Salam Sayang,
**  These statement has not been evaluated by Food and Drug Administration. These product are not intended to diagnose, treat, prevent or cure any disease.

0 comments:

Post a Comment