Kolagen Shaklee Boleh Merawat Sendi??

Assalamualaikum..

  Kolagen dan kecantikan..itu memamg biasa kita dengar kan? Tapi tau tak kolagen juga mempunyai kaitan dengan sakit sendi? Bagaimana ye?


  Sakit sendi ni biasa berlaku disebabkan tulang rawan yang mula haus dan terhakis. Satu faktor juga adalah disebabkan oleh kolagen dalam tulang rawan telah rosak.  Tulang rawan terdiri daripada 50% kolagen. Kolagen ini membantu dalam mengekalkan kepadatan dan kekuatan tulang.

  Apabila usia kita semakin meningkat, kolagen akan sedikit demi sedikit terhakis akibat peredaran usia. Apabila kolagen terhakis, tulang yang lain juga akan rosak.


   Kolagen ini mempunyai fungsi memberi rengangan kepada sendi, menjaga lutut dan dalam masa yang sama memelihara tulang rawan yang rosak. Saya bagi contoh sakit lutut. Apabila kolagen rosak atau berkurangan, lutut akan mula membengkak dan tulang pada lutut akan membesar melebihi rangka lutut.

  Kebiasaannya, bila sampai ketahap ini, pembedahan terpaksa dijalankan dan proses penyembuhan akan mengambil masa yang lama. Kebiasaannya pada tahap ini, pembedahan terpaksa dijalankan dan proses penyembuhan ini akan mengambil masa yang lama dan rawatan fisioterapi terpaksa dijalankan.

  Cara lain selain pembedahan??  Kolagen Shaklee!! Apabila kita sakit lutut dan mengambil kolagen, serbuk kolagen ini akan diserap dan meresap kebahagian sendi. Memandangkan struktur Kolagen Shaklee ini begitu halus, ia mudah diserap kebahagian sendi dan membantu membaiki bahagian-bahagian sendi yang rosak tadi dan menggantikan kolagen yang rosak secara perlahan. Bengkak sendi akan dipulihkan dan tulang yang terkeluar dari lutut akan dimasukkan semula ke dalam rangka secara perlahan-lahan.  Kebiasaannya kesan pengambilan kolagen dalan membaiki sendi ini boleh dilihat selepas 8 minggu. Jadi bagi mereka yang ingin mengambil kolagen untuk kesakitan sendi, saya syorkan konsisten mengambil kolagen selama 8 minggu untuk melihat kesan yang positif. Ingat!! Kolagen bukan ubat, jadi.hasilnya juga adalah perlahan dan tiada kesan sampingan.

  Tak sangkakan, kolagen yang kita sentiasa kautan dengan kecantikan ni, sebenarnya boleh merawat sendi juga. Oh ye.kolagen ni bukan perempuan je boleh ambil ye. Lelaki pun boleh makan kolagen 😊

Salam Sayang

Nur Fatin

** These statement has not been evaluated by Food and drug Administration.  These product are not intended to diagnose, treat, prevent or cure any disease.

0 comments:

Post a Comment