Berat Badan Naik Semasa Period?? Mitos atau Realiti??

Assalamualaikum..

  Time flies..it almost middle of the month. Bagi saya bulan ni memang seronok sekali dek kerana promosi Vitamin E buy 1 Free 1. Memang laku sungguh vitamin E bulan ni. GLA pun tak kurang juga hebat sambutannya. Maklumlah bila sebut GLA ni, ia sering kali dikaitkan tentang wanita kan kan kan ;)

  Ok..speaking about wanita..saya nak kongsikan dalam entri kali ni persoalan yang acap kali juga kita tanya pada diri sendiri or kita sendiri rasakannya. "Kenapa berat saya naik semasa period?" Well..tak semua wanita mengalami kenaikan berat badan semasa period..ada juga yang maintain berat badannya, ada juga yang turun. I think it depends on hormone changes kot. So..sebenarnya betul ke berat badan naik semasa period? Mitos atau realiti??

  Okay..hasil maklumat yang saya google dan juga dari pembacaan peribadi, salah satu sebab kenapa berat badan naik ketika period adalah kerana water retention factor. Maksudnya lebih banyak air yang bertakung pada bahagian-bahagian tubuh tertentu kerana penambahan kuantiti air dalam tubuh. Perasan tak..bila kita period..kita intend minum lagi banyak air kerana lebih banyak fluid dari badan yang keluar semasa kita period dan ini menyebabkan kita cepat merasa haus.

  Another factor is nafsu makan. Sesetengah wanita bila time period memang nafsu makan mereka 'semacam'..heheh..yang tu termasuk saya juga lah tu. Kadang benda yang kita tak terfikir nak makan pun kita nak makan. Kenapa ini berlaku? apabila pendarahan (period berlaku), tahap gula dalam darah menjadi rendah. Ini akan mewujudkan rasa lapar akibat pengurangan gula dalam badan. Jadi bila lapar..kita pun makan..makan dan makan..tanpa sedar..kita dah mengambil jumlah kalori melebihi yang kita sepatutnya ambil..so..of course akan gain weight kan?

  So beberapa tips yang saya boleh kongsikan disini bagi mengatasi masalah kenaikan berat badan semasa period:


  • Kurangkan pengambilan makanan yang terlalu banyak perasa atau garam. 
  • Kekal aktif semasa period. Lazimnya sesetengah wanita bila period, akan mengalami senggugut dan akan mengganggu aktiviti hariannya. Boleh amalkan pengambilan GLA untuk mengatasi senggugut anda ye
  • Bila terasa nak makan memanjang, banyakkan mengambil makanan yang berunsur fiber. Anda juga boleh mengambil suplemen berunsur protien bagi memberikan rasa kenyang pada diri anda dan mengelakkan anda makan lebih daripada jumlah yang sepatutnya. Suggestion saya, boleh amalkan pengambilan ESP ataupun Cinch Shake. Kedua-dua sumber protien ini memberi rasa kenyang pada anda.
  • Elakkan makanan yang berkalori tinggi seperti pizza dan juga coklat. Hah..yang ni saya akui..memang time period saya memang craving for chocholate. Bila masa anda teringin nak merasa makanan-makanan yang ada rasa coklat ni, cubalah minum cinch Shake perisa coklat. Sedap tau. Mengenyangkan dan paling penting ia pun membantu anda mengekalkan diet anda.

 So kesimpulannya..apa anda rasa? Adakah berat badan naik semasa period ni mitos atau realiti. My own opinion, bergantung pada gaya hidup dan corak pemakanan kita. Its how you handle yourself and how you set your mind. Keadaan ni sebenarnya sementara saja..tapi kalau kita tak kawal..kenaikan berat yang sikit pun boleh jadi banyak..betul tak?

  Need more tips and idea about diet and healthy life style? Boleh terus follow blog saya, or add saya dalam facebook NurFatin Raihanah Emelie Rosales  or boleh follow saya dalam instagram saya di Nurfatinrosales


Salam Sayang,




0 comments:

Post a comment