Tips Penjagaan Anak Yang Menghidap Asma

Assalamualaikum..

  Ibubapa mana yang tidak risau jika mendapat tahu bahawa anak mereka menghidap asma? Sudah pastinya dalam kepala terfikir bagaimana caranya menjaga anak yang menghidap asma? Apa yang boleh dilakukan jika berlaku asthma attack ke atas anak kita.

  Penyakit asma ini berlaku disebabkan oleh keradangan/inflamasi pada saluran pernafasan yang menyebabkan kesukaran untuk bernafas.  Antara simptom asma adalah seperti nafas yang pendek serta berbunyi (wheezing sound), sakit dibahagian dada dan batuk-batuk. Jadi jika anak anda mempunyai simptom-simptom ini ataupun telah didiagnosis menghidap asma, mungkin anda perlu pertimbangkan perkara berikut:

A)  Kenalpasti punca serangan asma dan cara mengelaknya - Kebiasannya penghidap asma begitu sensitif dengan keadaan persekitaran contohnya habuk, rokok, debu, persekitaran, bulu binatang perliharaan, keadaan cuaca atau suhu. Kebiasaanya asthma attach berlaku pada suhu yang sejuk. Perasaan takut dan stress juga boleh menyumbang kepada serangan asma. Setiap individu yang diserang asma mempunyai punca yang berbeza, jadi ibu bapa kena mengenalpasti punca yang mana boleh menyebabkan asthma attack ke atas anak mereka

B)  Rawatan yang sesuai mengikut nasihat doktor - Biasanya doktor akan mengesyorkan untuk memberikan anak anda nebulizer. Tujuannya adalah untuk membuka rongga paru-paru anak anda agar anak anda lebih mudah bernafas. Doktor akan memberikan preskrepsi nebulizer mengikut keadaan asma anak anda. Penting untuk membuat pemantaun ke atas kesihatan anak anda agar anda tahu bila anak anda memerlukan nebulizer.

C) Pengambilan makanan yang sesuai - Simptom asma boleh dikurangkan dengan pemakanan yang sesuai. Hadkan makanan yang sejuk/minuman yang sejuk kepada anak anda termasuk aiskrim. Galakkan anak anda minum banyak air suam dan kurangkan pengambilan junk food atau process food

D)  Ikhtiar dengan suplemen - Oleh kerana asma merupakan keradangan pada paru-paru, makanan yang tinggi kandungan asid lemak Omega-3 amat sesuai diambil kerana ia merupakan makanan anti radang, membantu pengaliran darah dan memanaskan badan dan ia juga membantu meningkatkan sistem imum badan.  Suplemen Omega 3 yang sesuai diamalkan adalah Omega Guard. Lihat Testimoni Ini bagaimana Omega Guard membantu meningkatkan tahap kesihatan anak. Selain Omega Guard, digalakkan juga anak anda mengambil Meal Shakes kerana Meal Shakes membantu meningkatkan sistem imun anak anda.


TESTIMONI 1:TESTIMONI 2:TESTIMONI 3:   Jadi, jika anda mempnyai anak yang menghidap asma, anda mungkin boleh cuba tips diatas atau membekalkan anak anda suplemen yang dicadangkan. Berminat? Boleh terus hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan pembelian produk :)


Order & Pertanyaan


** These statement has not been evaluated by Food and Drug Administration. These product are not intended to diagnose, treat, prevent or cure any disease. 

0 comments:

Post a Comment