Kafien Mempengaruhi Tahap Kesuburan??

Assalamualaikum

  Tahukah anda bahawa kafien sebenarnya mempengaruhi tahap kesuburan seseorang? Jika anda wanita yang  sudah mempunyai cahayamata, anda tidak perlu terlalu risau mengambil kafien, tetapi jika anda merancang ingin memiliki cahayamata, adalah lebih baik sekiranya anda menghentikan pengambilan kafien anda.

  Kajian mendapati wanita yang minum kopi lebih dari satu cawan sehari akan mengalami ketidaksuburan sebanyak 50% sementara pengambilan lebih dari 300mg kopi sehari akan mengalami keberangkalian untuk hamil yang lebih rendah. Jadi jika anda wanita yang ingin hamil, pengambilan kafien haruslah meninggalkan pengambilan kafien.

  Satu kajian yang dijalankan pada tahun 2005 yang dikeluarkan oleh "Jurnal Diabetes Care" menunjukkan pengambilan kafien menyumbang kepada masalah insulin resistance. Ia adalah satu situasi dimana insulin yang dikeluarkan dari pankreas tidak dapat digunakan untuk membakar bagi menghasilkan tenaga.  Ini menyebabkan banyak gula yang tidak dibakar dalam darah. Insulin resistance ini juga menghalang proses ovulasi (pengeluaran telur dari ovum). Jika anda wanita yang mempunyai masalah obesiti, endometriosis dan PCOS, pengambilan kafien akan mengurangkan tahap kesuburan anda. 

  Daripada aspek penyerapan vitamin, kafien akan memusnahkan segala nutrisi vitamin yang anda ambil untuk meningkatkan tahap kesuburan anda. Tinggalkan tabiat minum minuman berkafien dan amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang. Untuk meningkatkan tahap kesuburan anda, anda boleh la cuba set kesuburan dari Shaklee yang merangkumi ESP, GLA dan Alfalfa untuk bagi wanita dan Zink, Vitamin E dan CoQ10 bagi lelaki. Maklumat lanjut mengenai set ini boleh rujuk DISINI ya.
**  These statement have not been evaluated by Food and Drug Administration.  This product are not intended to diagnose, prevent, treat or cure any disease.

Untuk Order & Pertanyaan0 comments:

Post a Comment