Kesihatan Organ Hati...

Assalamualaikum..

  Baru-baru ini berjumpa dengan seorang kawan yang bekerja ditempat yang sama. Beliau membawa ayahnya yang menghidap Hepatitis B iaitu penyakit yang berkaitan dengan organ hati. Menurut kawan saya tu, penyakit ayahnya semakin kronik. Beliau tak sangka yang Hepatitis B adalah penyakit berbahaya..

  Berbanding organ jantung, paru-paru, buah pinggang, organ hati adalah organ yang jarang sekali kita dengar disebut kan? Sebenarnya organ hati mempunyai kepentingan yang sama seperti organ-organ yang lain. Organ hati dikenali juga sebagai "cleansing house" didalam badan kita.  Ia merupakan organ dalaman yang paling besar dan mempunyai 500 tugas dan 20 tugas daripadanya dalam fungsi yang sangat penting dalam badan. Antara fungsi hati:

 • menghasilkan protien
 • memproses kolestrol
 • menjana haba badan
 • menyimpan glukos
 • memelihara paras gula dalam darah
 • menyimpan vitamin vitamin larut lemak dan mineral
 • menyahtoksik ubat-ubatan, alkohol, nikotin 
 • menghasilkan cairan hempedu untuk proses penghadaman lemak
    Jadi, apabila organ hati bermasalah, organ lain dalam tubuh badan juga akan menghadapi masalah. Justeru, amat penting untuk kita menjaga kesihatan organ hati.

Apa yang kami saranankan

1)  Pemakanan Sihat - Pilihlah bahan semulajadi yang sihat dan tidak diproses. Ini boleh meminimumkan toksik dan bahan kimia dalam hati.  Pastikan pemakanan kita seimbang dan hadkan pemakanan yang mengandungi gula, garam dan lemak yang tinggi. Paling penting jauhi alkohol.

2)  Aktiviti Sihat -  Amalkan senaman dan juga kekal bergerak aktif. Apabila kita aktif, ia akan membantu peredaran darah kita dengan lebih baik dan membantu menyingkirkan lemak dan radikal bebas dari badan

3)  Pengambilan Suplemen yang menyokong kesihatan organ hati -  Pilihlah suplemen yang kaya dengan anti-oksidan bagi menghasilkan protin yang membantu membentuk sel-sel organ hati yang lebih baik.

Antara nutrien yang membantu menyokong kesihatan hati adalah:
 • Resveratrol  -  Sejenis polifenol daripada tumbuhan yang mana kajian mendapati ia dapat membantu menangani masalah fatty liver dan melindungi organ daripada kerosakan
 • Milk thistle, Cendawan Reishi dan biji Schizandra yang mengandungi antioksida yang kuat yang membantu memelihara organ-organ hati, membantu sintesis protien yang membantu membina sel-sel protien yang membantu organ hati
 • Artichoke, kunyit dan Dandellion - Membantu mengekalkan penyaluran cairan hempedu yang normal dan menyingkirkan bahan toksik daripada badan.  
 • Biji labu, bunga Safflower, biji plantago dan ekstrak bungan Japanese Honeysuckle yang dapat meransang inteferon semulajadi.
Saranan kami:


  Jika anda inginkan produk atau konsultasi mengenai produk, boleh hubungi saya ya..

**  These statements has not been evaluated by Food and Drug Administration.  These product are not intended to diagnose, prevent, treat or cure any disease.

Untuk Order & Pertanyaan

NurFatin Raihanah
Sms/WhatsApp: 0193937880
Pm Admin : Live a Healthy Life (Cahaya Hati Umi)
Email: nurraihanah20@gmail.com

0 comments:

Post a Comment