Jangan Abaikan Pengambilan Sarapan Anda...

Assalamualaikum wbt..

  Salam pagi Jumaat buat semua pembaca Cahaya Hati Umi. Moga-moga segala urusan kita dipermudahkan hari ini. InsyaAllah..

  Pagi ni saya nak menulis tentang sarapan. Sebagai ibu khususnya ibu yang bekerja, kadang-kadang kita tak sempat menyediakan sarapan untuk keluarga. Alasan yang biasa kita dengar 'Da lewat nak pergi kerja, tak sempat sarapan', 'tak perlu la sarapan, nanti boleh ambil brunch terus' atau kita bagi je duit kat anak-anak suruh anak beli sarapan kat sekolah. Tapi takde jaminan kan yang anak akan sempat beli sarapan, silap2 sampai je sekolah loceng dah bunyi, maka anak pun tak sempat sarapan.

  Sebenarnya, sarapan adalah menu yang tidak patut diabaikan. Aktiviti harian kita akan berjalan lebih lancar jika kita makan sarapan. Pada waktu pagi, metabolisma kita amat tinggi untuk membakar lemak. Jadi dengan makan sarapan pagi, metabolisma akan membakar lemak untuk membekalkan tenaga seharian kepada kita. Jika kita skip sarapan pagi, metabolisma badan akan turun, by the time kita nak makan tengahari, kadar pembakaran lemak juga akan semakin menurun. Sebab itu saya syorkan pada mereka yang ingin berdiet, sila jangan abaikan sarapan pagi anda ye..Ia amat penting untuk meningkatkan metabolisma tubuh anda..

  Untuk kanak-kanak pula, kajian menunjukkan terdapat kaitan yang rapat antara sarapan dan prestasi mereka ke sekolah.  Kanak-kanak yang bersarapan pagi kesekolah:

  • Menunjukkan peningkatan pada gred matematik, dan skor pembacaan, daya fokus pelajar meningkat, jarang jatuh sakit dan berkelakuan baik
  • Mendapat kesemua keperluan nutrisi yang diperlukan, mempunyai berat badan yang terkawal dan juga paras kolestrol dalam darah yang rendah
  • Mendapat kalori harian yang mencukupi
  • Menghilangkan rasa simptom lapar seperti letih, mengantuk dan longlai.
Sumber: PBA.org

  Jika anda memang tidak sempat menyediakan sarapan untuk keluarga anda, anda boleh mencuba set Mighty 3 Gems iaitu Mealshakes, ESP dan juga Performance Drink.

Mealshakes - Menyediakan 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh anak-anak dan remaja supaya membesar dengan sihat dan kuat. Selain rasanya yang lazat berperisa vanila, indeks glisemiknya yang rendah juga memberikan rasa kenyang yang lebih lama
ESP - Sumber protin dari ESP memberikan rasa kenyang dan tenaga kepada anda.
Performance Drink - Berasaskan minuman isotonik, Performance Drink membantu mengurangkan penghidratan tubuh. Ini sekaligus memberikan tenaga kepada anda khususnya jika anda gemar menjalankan aktiviti lasak.

  Ketiga-tiga ini boleh dikombinasikan sekaligus untuk dijadikan minuman tenaga anda. Set ini juga boleh digantikan dengan sarapan anda sementara anda menunggu untuk menikmati sarapan tengahari dan amat sesuai diminum khususnya pada anda yang sedang berpuasa kerana ia memberikan tenaga berpanjangan kepada anda sepanjang anda berpuasa.

   Berminat mendapatkan set ini? Atau berminat mendapatkan salah satu daripada Energy Booster ini, boleh hubungi saya ye..

** These statements has not been evaluated by Food and Drug Administration.  This product are not intended to diagnose, treat, prevent or cure any disease.

Untuk Order & Pertanyaan

NurFatin Raihanah
Sms/WhatsApp: 0193937880
Pm Admin: Live a Healthy Life (Cahaya Hati Umi)
Email : nurraihanah20@gmail.com


0 comments:

Post a Comment