6 Faktor yang menyebabkan masalah kedinginan selepas bersalin

Assalamualaikum wbt..

  Selepas debaran kelahiran cahayamata berakhir, ramai ibu yang akan mengalami masalah keletihan selepas bersalin, sakit sewaktu sesi penyusuan, malah akan mengalami masalah baby blues iaitu perubahan hormon yang boleh menjurus kepada depresi dan tidak bersemangat.

  Satu perubahan yang ketara selepas melahirkan anak adalah penurunan libido.  Libido adalah keinginan rasa untuk bersama dengan suami.  Satu kajian mendapati lebih 20% wanita akan mengalami masalah kedinginan untuk 3 bulan pertama manakala 21% lagi mengakui langsung hilang perasaan untuk bersama dan keadaan ini sangat normal. Walaubagaimanapun, peratus mereka yang mempunyai keinginan bersama tetap tinggi banding mereka yang merasa dingin utk bersama.

  Antara faktor yang menyebabkan kedinginan seks selepas bersalin adalah:

1.  Perubahan paras hormon estrogen
Pada tempoh 4~6minggu kelahiran, tubuh akan mengeluarkan hormon prolaktin iaitu hormon yang menggalakakkan pengeluaran susu ibu. Sebaliknya hormon estrogen akan menurun yang akan menyebabkan kekeringan faraj dan menyebabkan kurangnya libido.

2.  Keletihan
Walaupun tempoh berpantang itu 44hari atauu mungkin lebih bagi sesetengah wanita, faktor keletihan itu akan sentiasa wujud kerana ibu perlu menjaga anak, menyusukan anak, menguruskan anak dan semua itu akan menyebabkan tubuh ibu berasa letih dan sekaligus menyebabkan rasa dingin untuk bersama suami.

3.  Rasa tidak menarik
Kebanyakan wanita akan mengalami kenaikan berat badan semasa hamil. Selepas bersalin mungkin tubuh badan kelihatan kurang menarik dan ini menyebabkan keyakinan wanita akan menurun untuk bersama dengan suami akibat bentuk tubuh badan yang kurang menarik. So para suami, pahami la isteri anda ye? Jangan terus mengharapkan isteri anda terus langsing selepas bersalin ;)

4.  Proses penyembuhan yang makan masa
Tidak kira samada proses kelahiran itu normal atau pembedahan, proses penyembuhan itu akan memakan masa yang lama. Rata2 wanita masih phobia dengan kesakitan yang mereka alami ketika bersalin dan ini menyebabkan mereka merasa dingin untuk bersama suami kerena khuatir kesakitan itu masih ada lagi. Saya pernah ada seorang rakan yang hanya bersama suaminya selepas 6bln bersalin kerana berasa seriau lagi dengan luka bersalin. Jadi para suami kena sabar byk2 ye kalau isteri anda menolak untuk bersama anda. Berikan masa agar isteri anda benar2 bersedia.

5.  Bimbang berlakunya kehamilan
Keadaan ini biasanya dialami oleh ibu2 yang mempunyai jarak anak yang rapat2. Naluri seorang ibu akan bimbangkan sekiranya anaknya kurang kasih sayang jika beliau mengandung lagi. Ini menyebabkan keinginan untuk bersama dengan suaminya menjadi dingin. Pengambilan pil perancang yang kurang sesuai juga boleh menyebabkan faraj menjadi kering ketika bersama suami.

6.  Pospartum Depression
Dalam masyarakat kita, ia dikenali sebagai 'meroyan'. Meroyan biasanya terjadi apabila ibu gagal mengawal emosinya dalam pantang. Ini mungkin ada kena mengena dengan proses kelahiran yang menyakitkan, kurang rehat, mood swing, kurang selera makan dan kurang minat terhadap hubungan seks. Oleh itu, suami dan keluarga perlulah memberi sokongan kepada ibu yang mengalami masalah ini.

Sumber: Babycenter.com

  Jika anda mengalami perkara diatas, jangan terlalu bimbang kerana ia hanya bersifat sementara. Untuk mengatasi masalah kekeringan faraj, anda boleh dapatkan cecair pelincir (lubricating jelly) yang djual di farmasi. Suami isteri juga perlu berkomunikasi sepanjang tempoh ini. Fahami keadaan isteri yang masih trauma dengan sakit bersalin. Nikmati dulu perasaan berpelukan, cumbuan dan bermesra2 dengan isteri sebelum isteri benar2 bersedia untuk menikmati hubungan seks semula.

  Untuk mengatasi masalah kedinginan seks suami isteri ini, saya cadangankan anda mengambil set keintiman wanita iaitu Set F. Apa yang terdapat dalam set F ini?


  • Alfalfa ~ membantu mengatasi masalah keputihan malah alfalfa dikenali sebagai kacip fatimah ataupun 'perapat' dikalangan wanita yang lepas bersalin
  • Vitamin E ~ vitamin E memainkan peranan penting dalam meransang hormon seks atau libido bagi mengatasi masalah dingin bersama. Ada sesetengah wanita menjadikan Vitamin E sebagai agen pelincir ketika bersama suami. Malah vitamin E ini amat sesuai diamalkan oleh lelaki kerana ia menghasilkan libido.

  Jadi jika anda mengalami masalah kedinginan selepas bersalin, anda boleh mendapatkan Set F atau Set Keintiman/Wanita ini. Hubungi saya seperti berikut dan konsultasi percuma akan diberikan bagi setiap pembelian dari saya.

Fb : NurFatin Raihanah Emelie Rosales
Sms: 019 393 7880
Email: nurraihanah20@gmail.com
FanPage: Live a Healthy Life (Cahaya Hati Umi)


  


0 comments:

Post a Comment