Khasiat Omega 3 untuk Anak Anda..

Assalamualaikum wbt..

  Tahukah anda ikan mempunyai banyak manafaat kesihatan berbanding daging lain seperti ayam, lembu dan daging-daging lain? Jika kita lihat trend orang Jepun, mereka lebih banyak mengamalkan ikan dalam diet harian mereka, malah kebanyakkan makanan Jepun berasaskan Sushi adalah dari ikan. Ini kerana mereka amat risau dengan menu makanan ala barat yang tinggi lemak, kalori tetapi rendah khasiat seperti daging ayam dan lembu.

   Seperti orang dewasa, bayi dan kanak2 juga sangat perlukan ikan dalam sajian makanan mereka. Nak tahu apa faedahnya makan ikan kepada anak2 anda?

1.  Membuatkan mereka lebih bijak
  Satu kajian pada tahun 2003 dalam jurnal Peadiatrics mendapati bahawa ibu2 yang mengambil suplemen Omega-3 ketika hamil dan sepanjang tempoh penyusuan susu ibu telah dapat membantu meningkatkan kebolehan kognitif anak2 mereka pada umur 4tahun.  Kajian pada tahun 2005 pula mendapati kanak2 sekolah yang diberikan suplemen Oega-3 telah menunjukkan peningkatan skor bagi membaa dan mengeja.

*image googled*
2.  Meningkatkan daya fokus
  Satu kajian mendapati bahawa kanak2 yang ibunya mempunyai paras kandungan DHA yang tinggi ketika melahirkannya, mempunyai paras kandungan DHA yang tinggi ketika melahirkannya, mempunyai daya fokus yang jauh lebih tinggi berbanding kanak2 yang ibunya mempunyai paras DHA yang rendah ketika bersalin

3.  Memperbaiki Penglihatan
  DHA didapati membantu mempertajamkan daya penglihatan pada bayi

4.  Meningkatkan mood
  Hasil kajian menunjukkan golongan dewasa yang mengambil lebih Omega-3 mempunyai kadar 'mood disorder' (gangguan mood) yang lebih rendah, dan wanita hamil yang makan ikan kaya dengan asik lemak Omega-3 juga kurang mengalami masalah kemurungan selepas bersalin (postpartum depression). Mengapa? Omega-3 dipercayai mempunyai fungsii meningkatkan 'hormon gembira' seperti dopamine dan serotoni (iaitu neurotransmitter di dalam otak yang juga sering menjadi target dalam pemberian preskripsi ubat-ubatan anti-kemurungan (antidepressants)

5.  Meningkatkan sistem imun tubuh
  Asid lemak yang hebat ini juga dikaitkan dengan peningkatan sistem pertahanan dalam tubuh.  Dalam satu kajian terhadap kanak2 di Denmark, kanak2 yang minum susu lembu atau susu formula biasa, kanak2 yang minum susu formula yang ditambah dengan minyak ikan mempunyai paras lebih tinggi bagi sejenis protien penting kepada fungsi sistem imun

6.  Mencegah eczema
  Asid lemak Omega-3 boleh mengurangkan keradangan/inflamasi diseluruh bahagian badan termasuklah bahagian kulit.  Satu kajian daripada sweden menyatakan bahawa pemberian sedikit salmon ataupun tuna didalam makanan bayi sebelum mencecah umur 9 bulan mungkin boleh membantu melindunginya daripada alahan kulit.

*Sumber: Parenting.com

  Saranan kami? Omega Guard Shaklee. Minyak ikan terbaik dunia ini sudah boleh diambil apabila anak mencecah umur setahun dan diberikan 2 hari sekali. OmegaGuard juga sangat membantu sekiranya anak anda selsema, batuk berkahak mahupun mempunyai asma.


  Dah tau khasiat Omega untuk anak anda, dapatkan Omega anda hari ini. Hubungi saya seperti berikut:

  Call / Sms : 019 393 7880
  Fb: NurFatin Raihanah Emelie Rosales
  Email: nurraihanah20@gmail.com
  Like FanPage: Live a Healthy Life (Cahaya Hati Umi)0 comments:

Post a Comment