Kalsium...bukan sekadar untuk tulang dan gigi....

Assalamualaikum wbt..

  Bila sebut je kalsium, tanggapan pertama kita adalah untuk kesihatan tulang dan gigi. Tahukah anda, kalsium sebenarnya bukan sekadar untuk tulang dan gigi? Tak percaya..jom baca huraian yang saya sediakan..

Kesuburan - Kajian kesihatan mendapati di hujung sperma terdapat komponen kalsium yang berfungsi membelah dan menembusi dinding telur, kemudian barulah berlaku pembentukan janin. Jadi, bukan senang satu sel sperma itu masuk ke dalam ovum, sel sperma kena kuat dan perlu mengandungi kalsium. Bagi mereka yang ingin mendapatkan zuriat, tambahkan suplemen kalsium dalam seharian anda disamping pengambilan zink untuk lelaki dan GLA untuk wanita.

Melancarkan sistem jantung dan pengaliran darah - Otot jantung bergerak apabila menerima arahan daripada kalsium. Dikatakan kalsium mengaktifkan sejenis protien yang bertindak menggerakkan otot jantung dan mengalirkan darah. Apabila kalsium dalam darah kurang, kelenjar parathyroid akan mengarahkan kalsium dari tulang masuk ke dalam pembuluh darah.  Kalsium yang terdapat dalam tulang tidak menjalankn fungsi kalsium dalam pembuluh darah.  Ia akan mengikat lemak di jaringan pembuluh darah sehingga mengakibatkan salur darah mengeras, tebal dan menyukarkan aliran darah. Ini la yang akan menyumbangkan masalah hypertension. Biasanya hypertension akan dikaitkan dengan masalah strok pula.

Membantu fungsi otot dan jaringan saraf -   Kekurangan kalsium mempengaruhi fungsi otot dan jaringan saraf. Sebab itu mereka yang senang rasa kebas, adalah digalakkan untuk mengambil kalsium setiap hari. Orang yang sering merasa kebas adalah kerana kekurangan kalsium dimana ion kalsium membantu pelepasan neutransmitter. Ketiadaan kalsium akan menyebabkan maklumat tidak sampai ke penerima iaitu otot dan saraf maka berlakulah kekejangan atau kebas.

Kalsium sebagai alarm pada sistem imun -  Kedatangan virus dan kuman akan dimusnahkan oleh sistem imun kita.  Namun, sebelum pertahanan badan kita bertindak, ion kalsiumlah yang akan membawa arahan supaya sel2 imun bertindak memerangi virus dan kuman tersebut.  Kekurangan kalsium menyebabkan sistem pertahanan badan kita tidak berfungsi sepenuhnya.  Gejala yang biasa didapati ialah keradangan kulit seperti ekzema, kudis dan jerawat.

  Mungkin kita tidak sedar tentang gejala2 seperti diatas. Kesemua gejala ini hanya akan kita lihat apabila usia semakin tua. Tidak mengapa tulang rapuh atau gigih patah..tp sekiranya saraf kita tidak berfungsi, seluruh tubuh pun akan terganggu fungsinya. Jadi adalah lebih baik untuk kita mencegah dari sekarang. Ambil kalsium yang cukup. Kenapa perlu mengambil kalsium Ostematrix dari Shaklee?   Ostematrix mengandungi magnesium lengkap dengan vitamin D.  Sebiji Ostematrix membekalkan 250mg Kalsium dan 100IU Vitamin D.  Maka, untuk mendapatkan 100% nilai harian Vitamin D dan Kalsium, anda perlu ambil sebanyak 4 biji ostematrix setiap hari. Ingin tahu lebih lanjut mengenai Ostematrix boleh klik DISINI

  Keterangan lanjut mengenai Ostematrix, boleh hubungi saya seperti berikut:

Call / Sms :  019 393 7880
Fb: NurFatin Raihanah Emelie Rosales
email: nurraihanah20@gmail.com
Like FanPage: Live a Healthy Life ( Cahaya Hati Umi )

 

0 comments:

Post a Comment