Migrain? Alternatif lain selain Pain Killer

Assalamualaikum wbt..

  Da beberapa hari tak update blog kerana kengkangan masa dan menghadiri kursus selama 3 hari. Hari ni saya nak berkongsi tentang masalah migrain kerana sewaktu menghadiri kursus tempoh hari ada seorang peserta ni dia mengadu sering mengalami migrain dan sering kali mengambil panadol/pain killer untuk mengatasinya.  

  Sebenarnya apa2 painkiller pun sekiranya diambil dalam jangka masa yang panjang membawa kesan kepada kesihatan diri. Jika anda diberi pilihan untuk mengatasi masalah migrain/sakit kepala dengan cara yang selamat tidak kah anda ingin mencubanya?? Jika alternatif pengambilan suplemen itu boleh memberi kesihatan menyeluruh kepada anda, bukankah itu alternatif lebih baik daripada mengambil painkiller?

  Kebiasaannya punca yang menyebabkan migrain adalah kerana
  * Kekurangan zat dan nutrisi
  * Faktor keturunan
  * Kesan pengambilan ubat-ubatan
  * Wanita yang mengalami Haid dan Pra Haid
  * Too much caffien
  * Terlalu banyak bahan perasa dalam makanan.

  Biasanya doktor akan memberi ubat tahan sakit untuk mengubati migrain, ubat tahan muntah dan pain killer yang lain.  Bagi penderita migrain yang teruk, mereka diberi dos dadah yang agak tinggi agar dapat melalikan sistem badan mereka dari kesakitan yang mereka tanggung.  Pengambilan ubatan boleh mendatangkan risiko terhadap kesan jangka panjang kepada kesihatan. Jadi, pilihlah suplemen natural. Kenapa saya syorkan suplemen? Kerana ia diperbuat daripada bahan makanan, merupakan ekstrak daripada makanan2 yang membekalkan nutrien harian. Berbeza dari ubat yang diformulasikan daripada makmal.

Suplemen/vitamin yang sesuai untuk merawat migrain  

Ostematrix Shaklee ( Mengandungi Kalsium, magnesium dan vitamin D )
Kalsium bukan saja membantu dalam membina tulang dan gigi malah kalsium juga membantu menstabilkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran dan membantu dalam pembekuan darah.  Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium.  Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, yg menyumbang kepada masalah migrain.  Kajian ke atas magnesium mendapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekunsinya.  Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium.  Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau punci kencing.

B Complex
Vitamin B2 (riboflavin) dan Vitamin B6(Pyridoxine) telah terbukti membantu mengurangkan kesakitan akibat migrain.  Vitamin B lengkap dalam B Complex Shaklee akan membantu mengurangkan risiko diserang migrain, tetapi juga mencegah penyakit2 lain seperti depresi.  Bagi penderita migrain, anda hendaklah mengetahui penyebab2 yang boleh menjadikan anda migrain. Pastikan anda tau apa yg anda makan dan anda perlu tahu adakah tubuh anda mendapat rehat yang cukup,

Sekiranya anda inginkan kesihatan menyeluruh tanpa kesan sampingan, cubalah amalkan suplemen. Ia adalah alternatif yang selamat dan memberi kesan kesihatan yang lebih terjamin. Boleh hubungi saya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk di:

Call / Sms :  019 393 7880
Fb: NurFatin Raihanah Emelie Rosales
email:  nurraihanah20@gmail.com
Like FanPage:  Live a Healthy Life

0 comments:

Post a Comment