Suplemen di Bulan Ramadan

Assalamualaikum wbt..

Ramadan tiba lagi dalam berberapa hari sahaja lagi..pasti ramai yang tertanya-tanya apakah suplemen terbaik yang sesuai diambil ketika berpuasa. Kebanyakan persoalan yang timbul adalah dari kalangan ibu-ibu yang menyusu dan mengandung.

Sesungguhnya bulan ramadan itu adalah bulan yang penuh rahmat. Bulan dimana kita mengambil segala kesempatan untuk menambahkan pahala dan menghapuskan segala dosa.

Bulan Ramadan juga membawa rahmat kepada seluruh umatnya termasuklah dikalangan ibu-ibu yang menyusukan anak. Walaupun seharian tidak makan dan minum, namun susu ibu itu sentiasa ada walaupun kita berpuasa.  Subbahanallah..agungnya ciptaan Allah, cuma kita sebagai hambanya kena sentiasa berikhtiar agar susu yang diberikan itu tidak putus dan sentiasa kekal dengan kuantiti dan kualitinya.

Bagi mengekalkan bekalan tenaga sepanjang kita berpuasa, perkara berikut patut dititikberatkan.
  • Jangan sesekali tidak bersahur. Ambil makanan yang seimbang dan berzat. Amalkan pemakanan kurma kerana kurma membekalkan tenaga pada tubuh sepanjang kita berpuasa
  • Ketika berbuka, dahulukan berbuka dengan kurma..rata-rata daripada kita ramai yang suka berbuka dengan air untuk menghilangkan dahaga. Berbukalah dengan kurma kerana kurma dapat membekalkan tenaga pada badan kita dan paling penting ia mengikut sunnah Nabi yang menjanjikan pahala.
  • Minum air yang secukupnya. Sekurang-kurangnya 3L ke 4L sehari, 
  • Jangan lupa untuk meneruskan sesi pengepaman anda secara konsisten. Elakkan daripada tertinggal jadual pengepaman anda
  • Doa dan tawakal pada yang Maha Esa kerana Dialah pemberi segala rezeki.
  • Pengambilan suplemen juga digalakkan untuk memberikan tenaga kepada kita sepanjang kita berpuasa. Suplemen yang saya syorkan adalah:
ENERGIZING SOY PROTIEN (ESP) - bertindak sebagai milkbooster kepada ibu-ibu yang menyusukan anak dan membantu penghasilan susu dalam tahap yang optimum
PERFORMANCE DRINK - minuman tenaga yang dapat membekalkan tenaga serta merta dan mengelakkan dehidrasi.
Berikut adalah sebahagian testimoni pada mereka yang mengambil suplemen shaklee sepanjang berpuasa:


credit to: mommyiskandar


Bagi ibu-ibu yang menyusukan bayi dibulan ramadan, ini merupakan satu cabaran kepada diri anda kerana pada waktu ini badan akan terasa lemah dan tak bertenaga. InsyaAllah dengan pengambilan suplemen diatas sedikit sebanyak dapat membantu ibu-ibu membekalkan tenaga dalam tubuh sepanjang tempoh berpuasa. Akhir kata, segala yang baik itu datangnya dari Allah dan segala kelemahan adalah dari diri saya sendiri. Walahualam..

Sekiranya anda berminat mengenai produk ini dan kekal bertenaga sepanjang berpuasa, bolehlah terus menghubungi saya di 019-393 7880 atau emailkan sebarang pertanyaan di nurraihanah20@gmail.com

0 comments:

Post a Comment