Ostematrix Membantu Hilangkan Sakit Badan

Assalamualaikum..

  Salam Syawal..hari ni da masuk 4 Syawal..rasanya masih ramai lagi dalam mood raya dan mood makan-makan bersama keluarga kan? Walaupun tahun ni tak boleh beraya seperti tahun-tahun lepas, namun kita boleh meraihkan syawal kita tahun ni dengan cara kita sendiri.

  Saya sendiri pada hari raya pertama hanya mampu ziarah 2 buah rumah saja, itupun sebelum ziarah, kena tanya tuan rumah dulu sebab raya tahun ni, kita kena mematuhi beberapa SOP yang kerajaan tetapkan bila ziarah raya. Alhamdulillah, dapatlah juga menikmati juadah raya orang lain disamping juadah raya dirumah sendiri..heheh

  Bercakap tentang juadah raya ni, lemang dan ketupat adalah menu raya yang wajib ada. Tanpa lemang dan ketupat rasa macam ada kekurangan pula dalam menu raya. Rumah saya sendiri, lemang dan ketupat ni memang jadi sajian hari raya. Lemang dan ketupat ni memang sedap nak makan, tapi bila dah makan berlebih-lebih tu, mula la sakit badan sesak dada, senak perut.

menu raya kami yang ringkas

  Orang tua-tua kata makanan berasaskan pulut ni angin..bila angin mula la sakit-sakit badan. Orang lain mungkin tak merasa pengalaman yang saya rasa, tapi untuk saya, kalau dah melebih-lebih makan makanan berpulut dan bersantan ni, memang siaplah sakit seluruh badan.

  Biasanya bila badan da mula rasa sakit-sakit macam ni, saya akan ambil Ostematrix dan juga Peppermint Ginger Plus. Ostematrix ni sebenarnya sangat-sangat membantu menghilangkan lenguh-lenguh atau sakit-sakit badan. Satu lagi, dah makan macam-macam masa raya ni, mesti potensi nak sembelit tu ada. Makan Ostematrix ni esok pagi, confirm flush out sisa makanan dengan lancar..heheh

Boleh katakan bila makan Ostematrix ni, hilang terus sakit-sakit dan lenguh-lenguh badan. Nak melawas pun takde masalah. Seperkara lagi yang saya perasan bila dah makan macam-macam ni, perut akan merasa tak selesa sebab macam-macam jenis makanan kita sumbat. Untuk orang yang mempunyai sejarah gastrik (macam saya) bila da sumbat makanan macam-macam, gastrik akan datang balik. Tapi bila makan Ostematrix ni, syukur takde kena gastrik attack.

 Hah..okaylah..panjang berjela pula post kali ni..ingat nak post santai-santai je sebab masih dalam mood raya lagi..sampai jumpa lagi di next entri..Salam Aidilfitri Maaf Zahir Batin untuk semua. Stay safe and stay home :)





Salam Sayang...


 Call / Whatsapp : 019 393 7880
 Email: nurraihanah20@gmail.com
Follow Fb : NurFatin Raihanah Emelie Rosales
Klik Like di FanPage saya: Live a Healthy Life (Cahayahatiumi) 
Follow IG: fatinrosales_beautysupplement
Ingin menjadi Ahli  Shaklee : JOIN NOW!










Kebaikan & Testimoni Meal Shakes

Assalamualaikum..


  Awal Ramadan hari tu ada customer ni beli Meal Shakes untuk anak dia. Katanya persediaan untuk anak berpuasa. Menurut customer ni lagi, bila anaknya bersahur dengan Meal Shakes, anaknya nampak lebih bertenaga. Pernah sebelum ni, bila anak dia berpuasa tanpa mengambil Meal Shakes, anak dia nampak tak larat je. Jadi customer ni kata better ambil Meal Shakes, moga dengan bantuan Meal Shakes ni dapatlah anak dia menjalankan ibadah puasa dengan sempurna.

  Meal Shakes ni sebenarnya bukan suplemen ketika berpuasa saja. Kalau anda mempunyai anak yang mempunyai masalah kerap demam, batuk dan selsema ataupun mempunyai masalah asma, anda boleh la cuba amalkan mealshakes untuk anak anda. Malah Meal Shakes ni sangat digalakkan untuk diberikan pada anak yang kurang fokus dalam pembelajarannya.

  Apa manafaat Meal Shakes yang menjadikan ia suplemen yang sesuai untuk anak anda?

  1. Nutrisi Lengkap - Dalam Meal Shakes terdapat 24 jenis vitamin mineral dan zat yang diperlukan oleh badan. 
  2. Membekalkan nutrisi kepada sel tubuh - Meal Shakes kaya dengan protien dan tidak mengandungi laktosa jadi ia sangat sesuai diberikan kepada anak yang alah pada laktosa. Protien pada Meal Shakes ini membantu dalam pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain
  3. Membantu Tumbesaran - Mengandungi asid folik, biotin dan kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel bagi proses pembesaran
  4. Anti-Oksida - Mengandungi vitamin A, C, E, Zink dan Selenium yang merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan
  5. Detoksifikasi - Meal Shakes kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus. Meal Shakes juga membantu mengatasi masalah sembelit pada anak anda
  Meal Shakes ni sesuai diambil oleh semua golongan seawal dari kanak-kanak hinggalah golongan tua. Rasanya pun sedap dan atas sebab itulah Meal Shakes ni antara suplemen yang digemari oleh kanak-kanak. Jom dapatkan Meal Shakes untuk kesihatan anak anda.


Testimoni Meal Shakes






Salam Sayang...


 Call / Whatsapp : 019 393 7880
 Email: nurraihanah20@gmail.com
Follow Fb : NurFatin Raihanah Emelie Rosales
Klik Like di FanPage saya: Live a Healthy Life (Cahayahatiumi) 
Follow IG: fatinrosales_beautysupplement
Ingin menjadi Ahli  Shaklee : JOIN NOW!





6 Tips Untuk Atasi Kulit Berminyak

Assalamualaikum..



  Rimasnya rasa bila kulit kita berminyak kan..baru touch up dengan foundation dan bedak, tak sampai setengah jam, dah berminyak balik. Lepas tu bila nak ambil gambar, nak berselfie ke, ish, muka kat gambar berkilat-kilat macam kena pancaran matahari.

  Jika tak atasi masalah kulit berminyak ini, mungkin akan menyebabkan masalah kulit yang lain. Contohnya masalah jerawat dan seterusnya membawa kepada masalah muka yang berparut akibat dari jerawat. Jadi lebih baik untuk kita mengambil langkah untuk mengatasi masalah kulit berminyak ini sebelum ia membawa kepada masalah kulit yang lain.



  Beberapa tips saya boleh kongsikan untuk mengatasi masalah kulit berminyak ini. Tips ini juga saya amalkan untuk diri saya sendiri bila saya rasakan kulit muka saya mula berminyak. Mungkin dengan mengamalkan tips ini, boleh mengatasi masalah kulit berminyak yang anda hadapi.

1. Guna pencuci muka yang betul

  Mungkin kita tak ambil kisah sangat tentang jenis pencuci muka yang kita pakai, tapi pemilihan pencuci muka sangat mempengaruhi samada kulit muka kita akan mengeluarkan lebih banyak minyak atau menjadi semakin kering. Untuk kulit yang berminyak, carilah pencuci muka yang berasaskan air atau gel yang lembut. Ia bukan saja menghilangkan minyak, malah ia membantu menghilangkan kotoran dan mengekalkan kelembapan kulit secara semulajadi.

2.  Elak mencuci muka dengan bahan yang kasar


  Sesetengah orang lebih suka mencuci muka dengan tuala ataupun span muka. Hati-hati ye, sebab bahan yang kasar akan menyebabkan kulit menghasilkan lebih banyak minyak kerana menggantikan minyak semulajadi yang hilang akibat menggunakan bahan tersebut

3.  Cuci muka siang dan malam


  Sebaiknya bila dah bangun dari tidur tu, cucilah muka dengan pencuci muka yang sesuai. Begitu juga sebelum tidur, pastikan anda cuci muka terlebih dahulu. Tujuannya untuk menyingkirkan lebihan minyak pada kulit bagi mengurangkan masalah kulit berminyak. Seeloknya cucilah muka dengan air yang bersuhu bilik untuk mengelakkan kerosakan pada kulit.

4.  Pemilihan toner dan moisturizer yang betul

    Untuk kulit berminyak, toner hanya dipakai untuk kawasan yang berminyak saja ye. Toner bertujuan untuk menutup pori kulit dan mengawal pengeluaran minyak yang berlebihan. Untuk moisturizer pula, pastikan moisturizer anda tidak mengandungi petroleum atau shea butter sebab ia akan menyebabkan kulit menjadi lebih kering. Belilah moisturizer yang oil free.

5.  Kurangkan pengambilan makanan yang berminyak



  Jika anda perasan, bila anda kurang makan makanan berminyak, kulit anda juga kurang berminyak, begitu juga sebaliknya. Bukan saja makanan berminyak, malah makanan yang tinggi gula, garam dan tinggi lemak juga boleh menjadi penyebab untuk kulit berminyak. Lebihkan sayuran dan buahan untuk mengurangkan potensi kulit yang berminyak. Kalau boleh masaklah makanan dengan cara mengukus atau merebus.

6.  Minum air yang cukup


  Minumlah air yang cukup mengikut keperluan harian kita kerana air mampu membuang toksin dalam badan yang menyebabkan penghasilan minyak berlebihan. Cara ini paling mudah dan berkesan untuk mendapatkan kulit yang sihat dan bermaya. Selain itu, jangan stress ye..stress akan menyebabkan kulit anda berminyak akibat gangguan hormon.

  Mudahkan 6 tips ni..terpulang  pada kita samada nak buat atau tak. Asasnya adalah jaga pemakanan dan gaya hidup kita. Pemakanan dan gaya hidup yang sihat akan menjadikan kulit kita juga sihat. InsyaAllah dilain entri saya akan kongsikan suplemen yang boleh anda ambil untuk mengatasi masalah kulit berminyak.


Salam Sayang...


 Call / Whatsapp : 019 393 7880
 Email: nurraihanah20@gmail.com
Follow Fb : NurFatin Raihanah Emelie Rosales
Klik Like di FanPage saya: Live a Healthy Life (Cahayahatiumi) 
Follow IG: fatinrosales_beautysupplement
Ingin menjadi Ahli  Shaklee : JOIN NOW!





Persediaan Suplemen Ketika Beraya

Assalamualaikum..


  Tahun ni pastinya sambutan raya sangat berbeza dengan sambutan raya sebelumnya memandangkan negara kita masih dalam fasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat akibat dari pendemik Covid 19.

  Namun itu tak bermakna kita tak boleh beraya bersama keluarga kerana kerajaan sendiri sudah menetapkan syarat untuk sambutan Aildilfitri tahun ni. Apa yang penting, kita masih boleh bersama keluarga walaupun terdapat kengkangan dalam ziarah menziarahi sewaktu raya.

  Bercakap tentang raya.. sudah pastinya kita akan menjamu pelbagai makanan yang sedap. Pastinya ada menu rendang, lemang, ketupat dan macam2 menu lain lagi. Dalam pada beraya, jangan lupa untuk menjaga kesihatan juga ye.

  Maklum lah elok bulan puasa berat turun, kolestrol turun, bacaan gula turun tiba-tiba bila raya semua pun naik sebab tak jaga pemakananšŸ˜

  Justeru tu, perlu standby suplemen untuk menjaga kesihatan kita. Antara suplemen yang sentiasa saya cadangkan kepada customer atau untuk diri saya sendiri adalah :


  • Omega Guard - membantu membakar lemak yang degil. 
  • Lecithin - membantu menguraikan lemak dalam badan 
  • Herb-Lax - membantu untuk detoks dan membantu pelawasan serta mengempiskan perut
  • Alfalfa Kompleks - mencuci usus dan membuang toksin
  3 suplemen ini memang wajib saya ambil ketika beraya sebab saya tak mahu berat saya naik secara mendadak. Bagi mereka yang mempunyai masalah kolestrol, Omega Guard ni wajib standby kat rumah ye.







  Aidilfitri bukan saja hari untuk kita menyambut hari kemenangan kita setelah sebulan berpuasa. Aidilfitri juga adalah hari untuk kita mensyukuri nikmat yang Allah berikan pada kita walaupun disaat keadaan sukar untuk kita. 

  Semoga kita semua sentiasa dalam lindungan Allah setiap masa.. insyaAllah. 


Salam Sayang...


 Call / Whatsapp : 019 393 7880
 Email: nurraihanah20@gmail.com
Follow Fb : NurFatin Raihanah Emelie Rosales
Klik Like di FanPage saya: Live a Healthy Life (Cahayahatiumi) 
Follow IG: fatinrosales_beautysupplement
Ingin menjadi Ahli  Shaklee : JOIN NOW!




Pecutan Amalan 10 Malam Terakhir

Assalamualaikum..


 Sedar tak sedar.. kita sudah menginjak ke 10 hari terakhir di bulan Ramadan. Sesungguhnya di 10 malam terakhir ini,  rata-rata umat Islam akan meningkatkan ibadah bagi bertemu malam yang penuh keberkatan iaitu malam Lailatul Qadar.

  Malam Lailatur Qadar adalah malam yang sangat istimewa dibulan Ramadan. Dalam surah Al-Qard ayat 1-3 menyebut

"Sesungguhnya kami telah menurunkan (al-Quran) pada malam kemuliaan. Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? Malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan'

  Daripada Aishah RA, bahawa Rasulullah SAW beriktikaf di masjid dalam sepuluh hari yang terakhir daripada bulan Ramadan kemudian Baginda bersabda : Carilah Lailatul Qadar dalam sepuluh malam yang terakhir daripada bulan Ramadan. (Hadith Riwayat Al Bukhari dan Muslim)

  Antara doa yang dianjurkan untuk dibaca ketika malam al-Qard :


dan maksudnya : Ya Allah, sesungguhnya Engkau Zat Yang Maha Pemaaf dan Pemurah maka maafkanlah diriku"

  Manakala antara doa yang boleh diamalkan untuk bertemu malam Lailatul Qadar sepanjang Ramadan pula adalah:



Ya Allah, rezekikan kami Lailatul Qadar pada tahun ini danjuga pada setiap tahun. Dan bantulah kami untuk menghidupkan dan membangunkan malamnya dengan RahmatMu Wahai yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

  Dimalam Lailatul Qadar ini juga, setiap amalan yang kita lakukan akan diberi pahala 1000 kali ganda. Justeru untuk mendapatkan malam yang penuh berkat ini, umat Islam digalakkan untuk melakukan ibadah bersungguh-sungguh. Antara ibadah yang boleh diamalkan adalah:

1. Menghidupkan malam dengan mengerjakan solat dan membaca Al-Quran.



  Daripada Abu Hurairoh, sesungguhnya Rasulullah SAW telah berkata yang bermaksud: 


" Sesiapa yang bangun malam Lailatul Qadar dengan penuh keimanan dan perhitungan (muhasabah diri) akan diampunkan dosa-dosanya yang lalu"


2. Beriktikaf dengan melakukan perbuatan-perbuatan yang mendekatkan diri kepada Allah seperti solat, zikir, membaca Al Quran dan sebagainya.



  Baginda beriktikaf ketika masuknya 10 malam yang terakhir.

3. Perbanyakan doa dan minta keampunan dari Allah

  Aishah pernah betanya baginda Rasulullah apa yang perlu dikatakan pada malam Lailatul Qadar, maka Baginda berkata 


"Katakanlah, Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Engkau Maha Mulia dan suka kepada pengampunan maka ampunilah aku"

4. Banyakkan bersedekah



  Sekiranya sedekah yang dilakukan itu bertepatan dengan malam Lailatul Qadar, maka amalan sedekah itu juga akan dilipatgandakan lebih baik dari 1000 bulan.

   Marilah kita bersama-sama melipatgandakan amalan kita untuk 10 malam terakhir Ramadan tahun ini. Semoga setiap amalan dan ibadah kita akan mendapat keredhaan dari Allah. InsyaAllah, amin



Salam Sayang...


 Call / Whatsapp : 019 393 7880
 Email: nurraihanah20@gmail.com
Follow Fb : NurFatin Raihanah Emelie Rosales
Klik Like di FanPage saya: Live a Healthy Life (Cahayahatiumi) 
Follow IG: fatinrosales_beautysupplement
Ingin menjadi Ahli  Shaklee : JOIN NOW!


  



Kenapa Shaklee Tidak Di Jual Di Farmasi?

Assalamualaikum..


  Ketika adik saya bercuti ke Singapura dalam 3-4bulan lepas, dia ke sebuah farmasi untuk membeli barang pencuci muka. Kebetulan ketika survey barang yang dia nak beli tu, dia jumpa pula vitamin Shaklee yang dipamerkan di rak-rak suplemen.

  Lalu dia bertanya.. kenapa di Malaysia.. vitamin Shaklee tidak dijual di farmasi?  Dulu pun saya terfikir benda yang sama, tapi setelah lama mengambil Shaklee, baru saya tahu kenapa.

Shaklee adalah syarikat berdaftar MLM. 

  Ketika Dr Forest C Shaklee menubuhkan syarikat Shaklee, beliau ingin produk Shaklee ini dijual secara Multi Level Marketing (MLM) untuk bisnes marketing. Beliau nak produk Shaklee ni dikongsi oleh ramai orang tanpa sebarang masalah dan bukan untuk dijual semata-mata.

  Beliau ingin mereka yang membeli vitamin Shaklee ni mendapat konsultasi dan follow up jika customer hadapi sebarang masalah.

Akta Jualan Langsung. 

  Bila vitamin Shaklee masuk ke Malaysia, ia berdaftar di bawah Akta Jualan Langsung dan tidak boleh dijual  di farmasi, klinik atau mana-mana kedai dan pasaraya.  Ia hanya boleh dijual oleh pengedar yang sah sahaja.

  Merujuk kepada  Business Manual Shaklee Malaysia telah dinyatakan bahawa "4.4 Peraturan Jualan Langsung- Peluang dan Produk Shaklee direka khas untuk jualan langsung dan tidak boleh dijual atau dipromosikan kepada atau daripada stor runcit, secara langsung atau menerusi pihak ketiga. Sebarang Pengedar Bebas Shaklee yang melakukannya boleh dikenakan tindakan penamatan serta merta dengan bersebab"

  Jadi kalau anda terjumpa produk Shaklee yang dijual di farmasi dan pasaraya secara terbuka, ini bermakna peniaga tersebut telah melanggar Akta Jualan Langsung yang telah ditetapkan.

  Begitu juga bila dijual di flatfom online lain seperti Lazada dan Shoppe.. ia adalah dilarang sama sekali. Bila tak dijual di farmasi tak bermakna produk tak bagus kan?

Kenapa produk Shaklee boleh dijual di farmasi Singapura? 




  Berbalik kepada cerita adik saya tadi, kenapa produk Shaklee ada dijual di farmasi Singapura tapi di Malaysia tidak?

  Berbeza di Singapura, Shaklee tidak didaftakan secara MLM dan boleh dijual secara retail atau dijual di farmasi. Ini adalah salah satu cara untuk marketing di negara mereka.

Kelebihan pembelian melalui pengedar

  Sebenarnya apabila Shaklee dijual melalui pengedar yang sah.. anda dapat lebih banyak manafaatnya. Contohnya ye

  • Harga yang dijual lebih murah berbanding harga di farmasi, terutamanya bila anda sudah menjadi pengedar Shaklee yang sah
  • Customer boleh mendapatkan konsultasi terus tentang produk contohnya cara pengambilan produk ataupun pertanyaan tentang produk
  • Jika anda mempunyai masalah ketika mengambil vitamin Shaklee.. anda boleh terus berhubung dengan pengedar yang menjual vitamin tersebut kepada anda. Itu hak anda tau.. 
  Nampak tak betapa perlunya anda membeli vitamin Shaklee melalui pengedar. Kalau beli kat farmasi.. tak kan nak ke farmasi sentiasa kalau nak dapatkan konsultasi kan? 

  Jadi harap dengan sedikit penerangan dalam post ni.. boleh menjelaskan serba sedikit kenapa produk Shaklee tidak dijual di farmasi. 

  Nak cari pengedar Shaklee yang sah pun tak susah. Google je pengedar Shaklee dikawasan anda dan akan keluarlah senarai pengedar Shaklee yang anda inginkan.



  Saya pun pengedar Shaklee yang telah berdaftar sejak 2012 tau. Jadi kalau nak beli vitamin Shaklee.. boleh hubungi saya. Vitamin Shaklee saya boleh pos ke seluruh Malaysia dan COD available di sekitar Taiping dan Kamunting.

Salam Sayang...


 Call / Whatsapp : 019 393 7880
 Email: nurraihanah20@gmail.com
Follow Fb : NurFatin Raihanah Emelie Rosales
Klik Like di FanPage saya: Live a Healthy Life (Cahayahatiumi) 
Follow IG: fatinrosales_beautysupplement
Ingin menjadi Ahli  Shaklee : JOIN NOW!


  

Cinch Tea Shaklee : Keistimewaannya & Testimoni

Assalamualaikum..


  Anda penggemar teh?? Saya pun!! Tapi ada tak teh yang boleh menjadikan saya cergas bertenaga dan dalam masa yang sama boleh turunkan berat badan??

  Yelah.. teh biasa ni kadang kala kita nak tambah susu la.. gula la.. creamer la.. macam susah pula nak turunkan berat badannya bila add on semua tu kan?

  Tapi Cinch Tea dari Shaklee ni beza dengan teh biasa yang kita minum tu. Cinch Tea Shaklee ni selain membantu kita cergas, ia juga membantu kita menurunkan berat badan secara sihat!

Apa keistimewaan Cinch Tea?? 

  •  Selamat dan semulajadi tanpa perasa, pewarna, pengawet tiruan
  • Tiada gula dan bahan pemanis
  • Membantu meningkatkan tenaga dan ketahanan badan kerana mempunyai taurina
  • Sangat sesuai sebagai energy booster

Kebaikan lain Cinch Tea ni berbanding minuman teh yang berkafien lain adalah:
  • Lebih berkhasiat daripada minuman kaffien
  • menbantu mengurangkan inch loss
  • memecahkan lemak
  • menguruskan badan
  • mengurangkan rasa letih
  • meningkatkan kadar metabolisma badan
  • membantu untuk kita lebih fokus dalam bekerja

  Eh.. banyak pula kelebihan Cinch Tea ni. Kalau teh biasa takdelah banyak kelebihan macam ni kan. Jom tengok testimoni mereka yang amalkan cinch tea ni pula







  Bagi yang sentiasa lemau je nak kerja tu.. cuba pekena Cinch Tea dulu.. gerenti segar bugar kembali. Dapatkan Cinch Tea anda hari ni melalui nombor dibawah ye..

Salam Sayang...


 Call / Whatsapp : 019 393 7880
 Email: nurraihanah20@gmail.com
Follow Fb : NurFatin Raihanah Emelie Rosales
Klik Like di FanPage saya: Live a Healthy Life (Cahayahatiumi) 
Follow IG: fatinrosales_beautysupplement
Ingin menjadi Ahli  Shaklee : JOIN NOW!






Doa Untuk Murah Rezeki..

Assalamualaikum..

  Doa merupakan senjata mustajab bagi orang Islam. Untuk kita dimurahkan rezeki, penting untuk kita menuturkan kata-kata yang baik kerana setiap kata yang kita keluarkan itu adalah doa untuk diri kita sendiri.



  Ada banyak doa yang saya baca yang boleh kita amalkan untuk murah rezeki. Namun ada satu doa yang sentiasa saya amalkan bila masa saya rasakan rezeki saya seolah-olah terputus atau pun hampir tiada. Sebenarnya sebagai manusia biasa ni, Allah sentiasa memberikan kita rezeki yang cukup, cuma samada kita bersyukur atau tak dengan rezeki yang Allah berikan itu yang akan membezakan kita dengan orang lain.

  Pernah satu masa, seorang rakan nak pinjam duit dari saya, kebetulan duit yang ada pun cuma itu saja. Biasalah manusia kan, mesti rasa insecure bila rasa keperluan diri tak cukup. Namun saya yakin, jika kita betul-betul ikhlas membantu, Allah akan berikan kita rezeki yang lain. Allah akan sentiasa mencukupkan rezeki kita. Bila kita permudahkan urusan orang lain, insyaAllah Allah akan permudahkan urusan kita.

  Kemudian saya teringat tentang doa yang pernah kawan kongsikan pada saya. Doa tersebut seperti begini

'Inna haza larizquna maalahu minnafad" - Surah Sad Ayat 54

Maksudnya, " Sesungguhnya ini adalah pemberian Kami kepada Kamu, pemberian yang tidak akan habis-habis"

  Ajaibnya, bila saya amalkan doa tersebut, ada pula kawan lain yang bayar hutang pada saya, sedangkan saya terlupa langsung tentang hutang yang dia pinjam. Suratan atau kebetulan? Semuanya Allah telah rencanakan mengikut kehendakNya.




  Sebab itu sangat penting untuk kita set mindset kita. Kalau kita fikirkan rezeki kita tak cukup, maka tak cukuplah. Duit pun takut nak datang kalau kita asyik berkira tentang duit kan. Kalau kita yakin rezeki itu sentiasa ada, yakinlah Allah pasti akan bantu..

  Semoga perkongsian ini mampu membawa manafaat pada semua.


Salam Sayang...


 Call / Whatsapp : 019 393 7880
 Email: nurraihanah20@gmail.com
Follow Fb : NurFatin Raihanah Emelie Rosales
Klik Like di FanPage saya: Live a Healthy Life (Cahayahatiumi) 
Follow IG: fatinrosales_beautysupplement
Ingin menjadi Ahli  Shaklee : JOIN NOW!










Resepi Lasagna Roti Ekspres

Assalamualaikum..


  Semalam dalam memikir nak masak apa untuk berbuka tiba-tiba anak dara kat rumah ni request nak makan lasagna pulak. Ah sudah.. kat rumah ni mana la ada cukup bahan nak buat lasagna..macamana nak buat.

  Lepas tu nampak pula roti kat rumah ni yang nak expired. Terus dapat idea nak buat lasagna roti express.. heheh. Nama pun express kan.. jadi bahan pun ikut je apa bahan yang ada kat rumah ni. Kalau nak ikut resepi betul-betul.. tak jadi la lasagna roti ekspess.

  Bahan-bahan untuk lasagna roti ekspress ni pun takde sukatan. Saya agak je berapa banyak saya nak masak dan guna. So bahan-bahannya adalah :


  • Roti 2 keping
  • Daging cincang dalam 150gram
  • Sos tomato (kalau ada sos prego lagi sedap) 
  • Telur sebiji
  • Kepingan cheese mozarella (patutnya guna parutan mozarella tapi saya cuma ada kepingan je.. jadi boleh la.. hihi) 
  • Susu segar dalam 100ml
  • bawang besar 
  • Sayur carrot or mushroom kalau ada. Kalau takde pun takpe
  
  Cara buat sangat senang 

  1. Tumis daging dengan bawang besar tadi. Lepas tu letak la sos tomato tadi. Kalau ada sos blackpepper pun sedap juga. Letak sayur dan perisakan dengan garam.. then siap untuk inti lasagna roti dan ketepikan. 


2.  Pecahkan telur dan campurkan telur tersebut dengan susu segar tadi. Campuran ni untuk rendam roti untuk buat lapisan lasagna. 


3.  Potong roti kecik-kecik. Kalau guna loyang besar.. roti tak payah potong pun takpe. Sebab loyang saya ni kecik je.. jadi saya carik-carikkan roti. 



4. Rendam roti dan susun roti dalam loyang.

5. Lepas susun roti.. letak pulak inti daging tadi, dan kemudian letak kepingan mozarella cheese. 


6.  Ulang proses yang sama untuk kepingan roti, daging cincang dan cheese tadi. Dapatlah 2 lapis lasagna roti. 

boleh tabur serbuk oregano kat atas

7.  Bakar selama 15minit dengan suhu 150 darjah celcius. 

8.  Tadaaaa.. siap da lasagna roti ekspress. 

lasagna roti ekspress siap! 

  Mudah dan ekspress kan?? Rasa tak la sesedap lasagna yang betul2 ikut resepi tu. Tapi boleh la untuk melepaskan keinginan tekak.. hehe. 

  Jadi selamat mencuba!!!


Salam Sayang...


 Call / Whatsapp : 019 393 7880
 Email: nurraihanah20@gmail.com
Follow Fb : NurFatin Raihanah Emelie Rosales
Klik Like di FanPage saya: Live a Healthy Life (Cahayahatiumi) 
Follow IG: fatinrosales_beautysupplement
Ingin menjadi Ahli  Shaklee : JOIN NOW!